INOT
ISTORIE SI PROGRES
Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au avut nevoie de inot. Au intrat in apa pentru a se refugia din fata incendiilor, ca sa evite dusmanii, in cautarea hranei, ori pur si simplu pentru a scapa de soarele arzator. Pe langa acestea, omenirea a fost dintotdeauna fascinata de apa, ca de o forta necunoscuta. Copiii cauta baltoace in care sa se joace. Marinarii sunt atrasi de oceane. Turistii se inghesuie pentru a admira peisajul si a asculta sunetele linistitoare ale valurilor.
APA – SURSA INTELEPCIUNII
Observandu-i efectele asupra oamenilor, stravechii japonezi au identificat apa in codul samurailor drept “sursa intregii intelepciuni”.
INOTUL – SPORTUL CE SALVEAZA VIETI
Vechea zicala ramane la fel de valabila si astazi, la fel ca si atunci cand a fost formulata prima data: “Nu poti gasi un sport mai bun pentru salvarea de vieti”.
SPORT DE RELAXARE
Pe langa capacitatea de a te contopi cu apa si a te bucura de libertate si eliberare, aceasta iti ofera si o sursa nesfarsita de placeri:
- distractie
- relaxare
- provocare
A invata sa inoti bine reprezinta prima faza a deprinderii deplasarii cu usurinta prin apa. Inotul nu are reguli ce trebuie respectate, exceptandu-le pe cele naturale ale plutirii si propulsiei (si pe cele din concursuri, desigur). Puteti inota in orice maniera, cu oricat de multa sau putina risipa de energie doriti, si la orice varsta.
PROCEDEE DE INOT – COMBINATII DE MISCARI
Exista, totusi, unele combinatii de miscare ce s-au dovedit mai eficiente decat altele in anumite scopuri. Ele au fost grupate in stilurile acceptate. Aceste procedee poarta astazi numele de:
- Craul
- Spate
- Bras
- Fluture
Pentru aceste stiluri au fost stabilite reguli, fiindca ele sunt utilizate in competitii si este necesar sa fie asigurata corectitudinea intrecerilor.
Citeste mai multe despre acestea aici:
INOTUL, ASTAZI
In prezent, daca vorbim despre inot, vorbim despre un sport care a evoluat incredibil de mult. Un sport in care pentru a castiga, pe langa talent, trebuie si o tarie de fier. Concurenta este tot mai acerba, la fiecare competitie nationala sau internationala se doboara tot mai frecvent recorduri. Inotul, este un sport in care, pentru a reusi, avem nevoie sa aducem cunostiinte din medicina, anatomie, biologie, fizica, chimie.
Domeniul acvatic este, inca, in plina dezvolare, oferind oricarei persoane posibilitatea de a i se alatura. Copii au posibilitatea de a invata sa inoate prin participarea la cursuri de inot, organizate de scoli si cluburi sportive precum Bluemarin Sport Club. Pot ajunge ulterior sa particepe la competitii organizate de Federatia de Natatie, in toate ramurile ei, inotul in masa, scolar, universitar, etc. De asemenea, fie copii, fie adulti, paleta de sporturi acvatice este foarte larga.
Sporturi ce pot fi practicate in mediul acvatic includ:
In apa:
- Inot
- Inot sincron
- Polo
- Sarituri in apa de la trambulina
- Sarituri in apa de pe stanci
- Pentathlon modern
Pe apa:
- Canotaj
- Kaiac Canoie
- Schi nautic
- Surfing
- Parasailing
- Rafting
Sub apa:
- Scufundari libere
- Scubadiving
- Aquathlon
- Tir subacvatic
- Snorkeling
- Vanatoare subacvatica
INOTUL, CERUT IN JOB-URI
Pe langa aceste activitati, enumerate mai sus, pe care le ofera mediul acvatic, se pot enumera si cateva job-uri in domeniu precum: instructor sau antrenor inot (alte sporturi), salvamar, scafandru, administrator: club sportiv, bazine, centre specifice. Diferite posturi oferite de Federatiile Nationale, cat si de centre private.
Mai mult de atat, inotul poate fi cerut si in interviuri de angajare. Spre exemplu un insotitor de bord nu poate trece testul final in cazul in care nu poate inota o distanta ceruta de angajator.
SOCIAL MEDIA
Urmareste-ne pe retele de socializare si afla mai multe despre evenimentele si postarile noastre!