PROCEDEUL FLUTURE

ISTORIE

In concursurile oficiale de inot este cel mai nou procedeu. A fost inotat pentru prima data de un american, in anul 1935, cu miscarea de picioare bras. Nu a fost omologat la acel moment, considerandu-se un procedeu greu. procedeul fluture

Abia in anul 1953 acest procedeu a fost omologat, forma finala avand un ciclu de brate fluture la 2-3 batai de picioare delfin.

MISCAREA BRATELOR

La fel ca si la craul, miscarea de brate fluture are 2 faze: acvatica si aeriana.

Faza acvatica: procedeul fluture

    • intrarea bratelor in apa
    • tractiunea
    • impingerea
  • Intrarea bratelor in apa are loc in fata corpului, cu bratele intinse pe langa urechi si in dreptul umerilor. Palmele sunt putin indreptate spre exterior, muchia lor patrunzand cu degetul mare in jos. La intrarea bratelor in apa capul este deja scufundat in apa. Bratele pleaca spre inafara iar traiectoria este circulara. Odata ce bratele au ajuns in dreptul umerilor se termina miscarea in jos a primei parti.
  • Tractiunea: in aceasta faza bratele deseneaza dublu litera “S”, adica fata in fata. Dupa intrarea bratelor in apa, acestea se flexeaza usor iar palma urmata de antebrat pleaca in exterior, inspre inafara. Odata ce palmele si coatele au ajuns in linia umerilor, bratele isi schimba traiectoria spre interior. Pe durata tractiunii se efectueaza si expiratia.
  • Impingerea: la finalul tractiunii bratele s-au apropiat, iar in faza de impingere acestea pornesc din dreptul umerilor, unde sunt apropiate, catre coapse, unde sunt departate. Finalul acestei faze este data de momentul in care degetul mare al palmei atinge piciorul in zona coapsei. Pe durata fazei de impingere, corpul si capul inotatorului ies din apa, iar in momentul in care gura se afla deasupra apei are loc inspiratia.

Bratele executa in faza acvatica o miscare asemanatoare formei unei clepsidre.

Faza aeriana: dupa incheierea fazei de impingere, bratele pleaca din dreptul soldurilor, pe deasura apei, prin exterior. Bratele sunt intinse pe durata fazei aeriane si ajung in fata corpului, in dreptul umerilor. Inainte de intrarea bratelor in apa, dupa trecerea liniei umerilor, se va expira in apa.

MISCAREA PICIOARELOR

Picioarele executa o miscarea asemanatoare delfinului. Bataia picioarelor executa o miscare simultana. Aceasta bataie de picioare nu are loc din articulatia coxo-femurala, ci este rezultatul ondulatiei intregului corp. Aceasta miscare reprezinta un balans ce incepe in dreptul umerilor, se continua in zona bazinului si se termina in labele picioarelor.

RESPIRATIA

Un ciclu format din inspiratie si expiratie ce se divid astfel:

Inspiratia incepe la finalul tractiunii bratelor si inceperea drumului aerian si se face pe gura. Pana in momentul in care bratele ajung in dreptul liniei umerilor inspiratia trebuie efectuata.

Expiratia are loc atunci cand capul patrunde din nou in apa, fiind urmat de brate, ce efectueaza tractiunea. In prima faza expiratia se face pe gura apoi pe nas. Aceasta tehnica poate fi diferita de la un inotator la altul.

COORDONAREA MISCARILOR

Cand bratele finalizeaza partea de impingere din faza acvatica, capul iese din apa si are loc inspiratia. In faza aeriana, cand bratele trec linia umerilor, capul se apleaca in fata si se executa expiratia.

La un ciclu de brate se vor executa doua batai de picioare. Prima bataie de picioare are loc in momentul intrarii bratelor in apa, iar cea dea doua bataie este de propulsie si ajuta corpul sa iasa deasupra apei.

Urmareste-ne pe retelele de socializare si afla mai multe despre evenimentele si postarile noastre!

Trimite-ne un mesaj sau o intrebare!

Call Now Button