PROCEDEUL SPATE

ISTORIE

In anul 1900, in cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, procedeul spate a fost introdus pentru prima data ca proba de concurs. Mult timp acest procedeu a fost cunoscut si executat ca bras pe spate. Abia in anul 1932, la Los Angeles, sportivii inlocuiesc pedalajul picioarelor cu miscarea de craul efectuata si in zilele noastre.

MISCAREA BRATELOR

Asemanator procedeului craul miscarea bratelor este de asemenea compusa din faza acvatica si aeriana.

Faza acvatica este compusa din:

    • alunecare si prindere
    • tractiune
    • impingere
    • Alunecarea si prinderea. Intrarea bratului in apa se face inainte capului, in prelungirea umarului si indicand ora 12 cu bratul intins. Odata intrat in apa, bratul se indoaie usor si coboara catre picior prin lateralul corpului. Corpul se va rasuci spre bratul ce executa miscarea spre in jos.
    • Tractiunea are loc in prima jumatate a miscarii parcursa de brat din momentul in care intra in apa si ajunge in dreptul piciorului. Palma se rasuceste in jos in timp ce bratul coboara adanc si este flexat la aproape 90 de grade. Tractiunea se termina cand cotul ajunge in linie cu umarul.
    • Impingerea are loc din dreptul umarului si pana cand palma atinge coapsa. Pe acest traseu palma parcurge drumul spre inapoi in jos, si se pregateste sa iasa pe muschie catre suprafata.

Faza aeriana: bratul iese din apa intins, cu degetul mare in sus indicand tavanul. Prin fata corpului, in dreptului umarului, palma se rasuceste spre exterior, urmand sa intre in apa cu degetul mic in jos.

*In faza acvatica, asemenea procedeului craul, bratul executa o miscare in forma de S. In schimb, in faza aeriana traseul este parcurs cu bratul intins.

MISCAREA PICIOARELOR

Faza activa este data de miscarea ce se executa de jos in sus din articulatia bazinului. In timp ce piciorul se ridica, genunchiul se intinde treptat. Laba piciorului fiind indreptata catre interior impinge apa catre suprafata.

Faza pasiva are loc atunci cand piciorul coboara de sus in jos. Porneste din extesie completa si usor, usor genunchiul se indoaie pentru a pregati miscarea inversa.

RESPIRATIA

Procesul este ceva mai simplu fata de celelalte procedee deoarece respiratia are loc numai cu capul deasupra apei, dar este la fel de important pentru oxigenare.

Inspiratia se face pe gura iar expiratia pe nas.

COORDONAREA MISCARILOR

Coordonarea optima este realizata prin executarea a 6 batai de picioare la un ciclu de brate.

Inspiratia se face pe gura, in timp ce bratul parcurge drumul aerian, iar expiratia are loc in momentul vaslirii aceluiasi brat, pe nas. In general inotatorii folosesc o respiratie completa la un ciclu de brate(2 brate).

SOCIAL MEDIA

Urmareste-ne pe retele de socializare si afla mai multe despre evenimentele si postarile noastre!

Trimite-ne un mesaj sau o intrebare!

Call Now Button